Albańska kuchnia - przepisy Drukuj
Wpisany przez Joanna Sadushi   
środa, 24 lutego 2010 01:20
Spis treści
Albańska kuchnia - przepisy
BAKLAVA
FILETA QENGJI
Mëlçitë skuqen me gjize
PULE ME ARRA
Pilaf Nertili
Qofte të skarës
Qengji me kos
Wszystkie strony

BYREK – tania, popularna przekąska, którą je się czasem na śniadanie, często jako drugie śniadanie, lub dodatek zamiast chleba do obiadu.

 

Byrek z fetą i jogurtem:
1 opakowanie ciasta francuskiego, lub „filo pastry”
1 opakowanie sera feta,
1 gęsty jogurt naturalny,

przyprawy:
co kto lubi, może być sól, pieprz i bazylia, mogą być i inne jak ktoś ma własne ulubione.

Ciasto z opakowania dzielimy na 2 części. Jedna będzie robić za spód druga za wierzch byrka.

Każdą z obu części utworzą warstwy cieńszych płatów ciasta, które smarujemy surowym jajkiem roztrzepanym widelcem z łyżka stołową oliwy i łyżką stołową mleka (3,2%).

Kiedy już wszystkie warstwy z pierwszej części będą posmarowane i ułożone na sobie wylewamy na nie ser feta z jogurtem i przyprawami i kładziemy następne warstwy tak samo jak poprzednie. Dociskamy delikatnie obie części. Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180oC, po upieczeniu pokropić wodą.

Byrek w Albanii zjemy w przeróżnych wersjach w zależności od użytego farszu:

  • ze szpinakiem (podsmażony wcześniej z roztrzepanym jajkiem na patelni)
  • z mięsem (mięso mielone podsmażone z przyprawami, cebulką, posiekanym ząbkiem czosnku)
  • z fetą (ten jest najpopularniejszy)

Każda gospodyni robi byrek po swojemu. Różne są proporcje w farszach, czasem do wersji z fetą wbija się kilka jaj i miesza je z serem dodając mleka zamiast jogurtu. Innym razem byrek ze szpinakiem zawiera w farszu fetę. To co będzie w naszym byrku zależy od naszego pomysłu. Do mięsa mielonego możemy dodać posiekane i podsmażone pieczarki, ale wtedy nie będzie to już albański byrek tylko jego polska wersja. W Albanii rzadko jada się grzyby, jeśli już to na północy kraju.

KOMPEKAJ – ciasto z byrka na słodko, farszem będą tu posiekane orzechy włoskie zmieszane z pół szklanki kakao dodane do masy z ubitych z cukrem jaj oraz masła. Deser ten przygotowuje się przekładając płaty ciasta farszem a na koniec jak spuchnie (urośnie) oblewa się je syropem. Podobnie robi się baklavę.

BYREK ME MOLLA – w tej wersji farszem są pokrojone jak do szarlotki i uduszone w masełku i cukrze jabłka.