Albańska kuchnia - przepisy - Qengji me kos Drukuj
Wpisany przez Joanna Sadushi   
środa, 24 lutego 2010 01:20
Spis treści
Albańska kuchnia - przepisy
BAKLAVA
FILETA QENGJI
Mëlçitë skuqen me gjize
PULE ME ARRA
Pilaf Nertili
Qofte të skarës
Qengji me kos
Wszystkie strony

Qengji me kos - Mięso jagnięce z jogurtem

Prosty przepis na danie albańskie:
1 kg jagnięciny,
2 łyżki mąki,
3 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
sól, 
1 jogurt

Mięso wstaw na ogień i gotuj w osolonej wodzie.
W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek, a następnie mąkę.
Dodajemy do tego bulion łyżka po łyżce i doprowadzamy powoli do wrzenia.
Potem wrzucamy ugotowane mięso i dusimy wszystko w rondlu jeszcze 10 minut.
Na koniec przed podaniem do stołu dodajemy jogurt (lepiej żeby był w temperaturze pokojowej a nie taki prosto z lodówki).