Albańska kuchnia - przepisy - PULE ME ARRA Drukuj
Wpisany przez Joanna Sadushi   
środa, 24 lutego 2010 01:20
Spis treści
Albańska kuchnia - przepisy
BAKLAVA
FILETA QENGJI
Mëlçitë skuqen me gjize
PULE ME ARRA
Pilaf Nertili
Qofte të skarës
Qengji me kos
Wszystkie strony

PULE ME ARRA – kurczak w orzeszkach. Drób jest w Albanii równie powszechny, a jego cena jest przystępniejsza od ceny baraniny czy koźlęciny w Polsce dlatego taki przepis warty jest polecenia:

Składniki: 
Filety z kurczaka
Kostka bulionowa
Marchew
Seler
Por 
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku

Piersi z kurczaka z kostką bulionową i warzywami gotujemy przez godzinę.
Potem mięso wyjmujemy z wywaru i kroimy na kawałki.
Na patelni rozpuszczamy margarynę dodajemy mąkę mieszamy i dodajemy powoli 0,5 litra wywaru (cały czas mieszając). Do sosu dodajemy wyciśnięte dwa ząbki czosnku i posiekane orzechy włoskie. Wrzucamy mięsko i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kwadrans.